Άρθρα και Ενημέρωση

Εξέταση για τον Έλεγχο Αντισωμάτων και την Ανάπτυξη Ανοσίας στον Covid 19

18 Μάι

Το εργαστήριό μας από σήμερα πραγματοποιεί, επιπλέον, την εξέταση COV2 IgG για την ανίχνευση αντισωμάτων ΙgG και την ανάπτυξη ανοσίας στον Covid 19. 

 

Πώς γίνεται η μέτρηση;

Η διαδικασία είναι απλή, δεν θέλει καμία προετοιμασία και δεν διαφέρει σε τίποτα από τα βήματα που ακολουθούνται σε μια επίσκεψη στο μικροβιολογικό ιατρείο. 

  • Συλλέγεται αίμα ασθενούς με απλή αιμοληψία.
  • Η ανίχνευση των αντισωμάτων γίνεται σε αυτόματο αναλυτή ARCHITECT με την μέθοδο της μικροσωματιδιακής χημειοφωταύγειας (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay, CMIA). Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εξασφαλίσει έγκριση από τον FDA και CE Mark από την Ευρώπη. 
  • Λαμβάνεται το αποτέλεσμα της εξέτασης εντός 2 ωρών. 

 

 Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε τα επίπεδα των αντισωμάτων ΙgG;

  • ΑΝΟΣΙΑ! Είναι ευρέος γνωστό ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, δεν εμφάνισαν συμπτώματα, αλλά ο οργανισμός τους πάλεψε για να αποκτήσει τα «όπλα» να τον αντιμετωπίσει. Ακόμη κι αν δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο οργανισμός μας αποφασίζει να κρατήσει τα αντισώματα αυτά στο οπλοστάσιό του, (είναι ένα ζήτημα ακόμα υπό διερεύνηση από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα) είναι δεδομένο ότι η ανίχνευση αντισωμάτων επιβεβαιώνει την επαφή μας με τον ιό και εξασφαλίζει ότι δεν μπορούμε να νοσήσουμε εάν εκτεθούμε πάλι σ’ αυτόν άμεσα.
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πετάμε μάσκες, ξεκινάμε τις χειραψίες και βγαίνουμε να αναπληρώσουμε τον χρόνο που περάσαμε στο σπίτι! Σημαίνει, όμως, ότι η επιστροφή στην εργασία, η επαφή με τις ευπαθείς ομάδες και η συγχρώτιση σε δημόσιους χώρους μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό πιο ασφαλείς συνθήκες.

 

Είναι όμως έγκυρη μέθοδος;

 Κάθε μέθοδος εξέτασης κρίνεται ως έγκυρη με βάση δύο βασικούς δείκτες: την ευαισθησία και την ειδικότητα. Η ευαισθησία υποδεικνύει πόσο πιθανό είναι να μια δοκιμασία να είναι θετική όταν κάποιος έχει την νόσο που ελέγχεται με την μέθοδο αυτή. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη η ευαισθησία μιας μεθόδου τόσο πιο πιθανό είναι το τεστ να λέει αλήθεια ότι έχει κάποιος την ασθένεια. Η ειδικότητα αναφέρεται στην πιθανότητα η δοκιμασία να είναι αρνητική όταν κάποιος δεν έχει την νόσο. Δηλαδή, όσο καλύτερη η ειδικότητα, τόσο λιγότερα τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, υψηλή ειδικότητα μας κάνει να εμπιστευόμαστε περισσότερο ένα αρνητικο αποτέλεσμα.

 

Μέχρι και τις 11 Μαΐου 2020 η εταιρεία ABBOTT καταθέτει ότι τα αποτελέσματα με την συγκεκριμένη μέθοδο εξέτασης έχουν 99,6% ειδικότητα και 100% ευαισθησία για ασθενείς που ελέγχονται 14 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. 

 

 

Βιβλιογραφία:

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2024 Μαρία Ψαρρά - Διάγνωση Α.Ε. | Designed by